Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă dar, nu e moment mai prielnic decât o perioadă dificilă pentru câteva lecții care îți vor rămâne pentru tot restul vieții.
Acum, suntem în fața unei situații la care poate nu ne-am așteptat – dobânzile la depozite sunt foarte mici. E timpul să facem pasul următor, după economisire – investiția!
”Plecând de la un studiu la Bursei de Valori București care spunea că dacă cineva ar investi lunar 100 lei în fonduri de investiții timp de 20 de ani, la finalul perioadei ar câștiga 149 de mii de ron, față de 24 de mii de ron dacă i-ar pune deoparte pur și simplu, am făcut un experiment personal.
Am calculat ce înseamnă se investești în fonduri alocația copilului. Am ajuns la concluzia că la vârsta de 18 ani, economisind alocația, copilul ar putea fi beneficiarul unei sume de aproximativ 45.000 de euro.
În acest calcul folosind ca bază de calcul doar alocația care, la începutul anului era 300 de lei în primii doi ani iar ulterior 150 de lei. Sunt bani pe care un părinte i-ar putea da copilului când acesta devine major și pot fi folosiți pentru multe scopuri”, explică Horia Gustă, președintele Asociație Administratorilor de Fonduri Private.
Cele mai multe bănci au astfel de fonduri de investiții, dar procedura este la fel de simplă și dacă vrei să investești într-un alt fond decât cel pe care ți-l recomandă banca la care ai tu banii.
Modul în care lucrează administratorii de fonduri este prevăzut în legislație, supravegheat de autoritățile statului dar și de o bancă depozitară, care certifică modul în care tu realizezi investiția. Randamentele fondurilor de investiții pot fi consultate pe aaf.ro.
„Toți administratorii de fond din România au fie canal online pe care îl pot accesa, fie canalul bancar, în speță banca la care au contul curent, pentru a face depunerea banilor. Singura condiție este ca prima oară, adică la prima depunere, suma să reprezinte minim o unitate de fond, care înseamnă o investiție de aproximativ 200 de lei.
După această primă depunere, suma pe care o poate investi o persoană este stabilită la modul cel mai liber, funcție de disponibilitatea financiară. Accesul este facil, nu e nimic complicat, ai nevoie de un cont bancar și de o carte de identitate pe care să o ai asupra ta, atunci când completezi formularul inițial”, explică Horia Gustă modul prin care se pot trece o parte a banilor dintr-un depozit bancar, într-un fond de investiții.
Pastila Europa FM: Pastila de educație financiară a fost realizată de Moise Guran pentru Europa FM.