Statisticile oficiale arată că tot mai mulți români încep să pună bani deoparte, fie pentru că le rămân mai mulți bani de când cu restricțiile de pandemie, fie pentru că aceasta i-a speriat. E ok, dar cei mai vechi dintre noi știm și poate nu vom scăpa niciodată de teama că valoarea banilor, implicit și a economiilor poate fi erodată în timp de inflație.
”Este bine să agonisești, dar simplul fapt de a pune bani deoparte, nu ne asigură că valoarea lor în timp se va păstra sau va crește. E nevoie de mai mult, e nevoie să punem acele economii la treabă, să le investim”, subliniază Jan Pricop, director executiv Asociația Administratorilor de Fonduri.
Altfel spus, e bine să încerci să te asiguri că după un an, doi sau zece, poți cumpăra mai multe lucruri cu sumele depuse, decât la momentul la care le-ai economisit, ceea ce nu e chiar simplu acum, când dobânzile sunt foarte mici, categoric mai mici decât creșterea prețurilor, și nu e simplu nici chiar pentru profesioniștii din fondurile de investiții.
”Un Fond este ca o echipă de fotbal la care noi, investitorii, suntem finanțatorii iar jucătorii reprezintă portofoliul fondului. La fel ca în fotbal, scopul este performanța, să câștigi meciuri și campionate, în final să faci bani pentru finanțatori.
Valoarea fondului crește sau scade odată cu creșterea sau scăderea cotei individuale a fiecărui jucător, care fie performează, fie nu-și mai confirmă valoarea la care este cotat.
După cum știm, jucătorii au evoluții fluctuante, au meciuri sau perioade în care joacă bine și altele în care joacă modest. Important este cum performează echipa în timp, de la un meci la altul, de la un an la următorul”, explică Jan Pricop, director executiv Asociația Administratorilor de Fonduri.
Ce fac mai departe ca să devin investitor într-un fond de investiții? Primul pas este să mergi la bancă și să întrebi dacă nu-ți poate oferi opțiunea de a investi în fonduri. Unele bănci au propriile fonduri de investiții. Un alt pas ar fi să te adresezi direct societăților de administrare a investițiilor pentru îndrumare. Le regăsești la un loc pe AAF.ro.
Pastila Europa FM: Pastila de educație financiară a fost realizată de Moise Guran pentru Europa FM.