Ghid practic de economisire: 

În investiții, ca în fotbal. Câte goluri trebuie să dai ca să câștigi meciul cu inflația?

În investiții, ca în fotbal. Câte goluri trebuie să dai ca să câștigi meciul cu inflația?

Opinie semnată de Jan PRICOP, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF)

După doi ani de criză sanitară, la jumătatea anului 2022 lumea rămâne în stare de alertă și se confruntă încă cu multe incertitudini: o inflație fără precedent, atât în România, cât și la nivel mondial, probleme pe lanțurile de aprovizionare, creșteri de prețuri alimentate de creșterile de prețuri din sectorul energetic, posibilitatea unor noi valuri de COVID. Într-un climat dominat de incertitudini, oamenii își activează instinctul de conservare și încearcă să regândească propriile bugete de cheltuieli, să facă economii sau să le pună la adăpost pe cele pe care le au.

Dar este suficient doar să pui bani deoparte? Nu, mai ales când traversăm un episod inflaționist ca cel din prezent, și voi explica de ce în cele ce urmează. Cele mai populare opțiuni ale românilor atunci când vor să strângă ”bani albi pentru zile negre”, sunt depozitele bancare, conturile de economii, achiziția de valută sau de aur. Și cred că și banii puși ”la saltea”, la propriu, sunt în continuare o alternativă destul de folosită. Din păcate, investițiile într-un fond sunt, în general, între ultimele opțiuni, dar aici trebuie să punctez un lucru îmbucurător: numărul celor care își investesc astfel economiile a crescut constant în ultimii ani și trendul ascendent continuă.

Oamenii au tendința de a ocoli o soluție atâta timp cât nu înțeleg mecanismul de funcționare al acesteia. De aceea, voi explica pe scurt, cum funcționează un fond de investiții și de ce investiția în fonduri este mai simplă decât poate părea la prima vedere.

Cum funcționează un fond de investiții? Ca o echipă de fotbal! Așa cum un antrenor își alege jucătorii care să facă performanță pe teren, administratorul unui fond alege instrumentele în care investește: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, instrumente de piață monetară și alte instrumente similare. La fel cum antrenorul aduce jucători noi mai buni și renunță la unii jucători mai slabi, administratorul cumpără sau vinde instrumente financiare din portofoliu, în funcție de performanțe. Scopul este acela de a obține randamente cât mai bune pentru clienții săi. Dacă în fotbal, măsura performanței este golul, în cazul fondurilor de investiții, performanța se măsoară în randamente, adică banii câștigați în plus pe lângă suma inițială, în urma investițiilor.

De ce să investești în fonduri? În general, oamenii economisesc în anumite scopuri sau pe principiul ”bani albi pentru zile negre”. Puțini se gândesc la inflație sau ce vor mai putea cumpăra cu acele economii peste 5, 10 sau 15 ani. Pentru că prețurile cresc, în contextul inflației, suma pe care ne-am propus să o strângem acum va fi influențată negativ în viitor, în sensul scăderii puterii de cumpărare a acesteia. În acest context, cea mai bună metodă în incercarea de apăstra puterea de cumpărare a banilor sunt investițiile. Revenind la comparația cu fotbalul: să ne imaginăm că inflația (care în prezent a depășit 14%-n.n.) este o echipă de fotbal care ne dă 14 goluri. Dacă ținem banii la bancă într-un cont curent fără dobândă, ”meciul” este câștigat de echipa adversă cu 14-0, adică pierdem din start 14% din puterea de cumpărare a banilor depuși la bancă. Dacă avem un depozit bancar cu o dobândă de 5%, să zicem, tot pierdem ”meciul” la o diferență de 9 goluri, adică inflația înghite 9% din banii noștri.

Însă, dacă depunem banii într-un fond de investiții, am putea să terminăm ”meciul” la o diferență mai mică de goluri, la egalitate sau, de ce nu, am putea câștiga. Randamentele fondurilor au fost  foarte bune în ultima perioadă, și, așa cum spuneam mai sus, administratorul de fond va fi ”antrenorul” care va face transferurile de ”jucatori” (investitiile) necesare cu scopul clar definit de a obține performanțe cât mai bune. Astfel, există șansele ca diferența dintre inflație și randamentele obținute să fie mică sau chiar inexistentă, ceea ce înseamnă că nu am pierde nimic din puterea de cumpărare. În timp, având suficientă răbdare, indiferent de evoluția inflației și a randamentelor, banii din fond pot genera alți bani, iar noi putem ieși la final pe plus.

Cât de accesibile sunt fondurile de investiții pentru oamenii de rând? Fondurile deschise de investiții au fost gândite special pentru micii investitori, persoane fizice care vor să facă altceva cu economiile în afară de a-i ține într-un cont curent sau în valută. Valoarea unei unități de fond este în general sub 200 de lei, prin urmare putem începe de aici să construim un portofoliu și apoi să diversificăm suplimentar, pentru a traversa cu bine diverse contexte de piață. Accentul trebuie pus totdeauna pe diversificare, pentru că diminuează riscurile și permite obținerea de randamente pozitive în conjuncturi diverse de evoluție a piețelor financiare. Messi sau Ronaldo sunt, fără îndoială, printre cei mai buni fotbaliști din lume la ora actuală. De unii singuri sau într-o echipa de jucători de nivel mediocru, niciunul nu ar avea aceleași performanțe, nu ar putea ține piept unei echipe adverse de 11 jucători bine închegată. Doar împreună, toți coechipierii – atacanți, mijlocași, fundași, portari – contribuie la  obținerea de performanțe în echipele pentru care joacă. În mod asemănător se întâmplă cu portofoliul nostru de investiții: mai multe instrumente prin care investim  ne sporesc șansele unor randamentele  mai bune.

Cum începi să investești în fonduri? Foarte simplu! După ce îți faci un calcul personal pentru a determina suma lunară pe care o poți investi, primul pas este să mergi la o bancă sau la o companie care administrează fonduri de investiții și să întrebi care sunt opțiunile de investiții. Un consilier te va îndruma și îți va explica în termeni simpli tot ce trebuie să faci.

Un instrument util pentru a te informa este și site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri din România, www.aaf.ro, unde găsești detalii despre fondurile de investiții existente în România. De asemenea, pe site-ul proiectului de educație financiară ”Economisește inteligent” (economisesteinteligent.aaf.ro) sunt multe informații și explicații pe înțelesul tuturor de la administratori de fonduri și de la investitori care și-au înmulțit banii investindu-i.

Toate informațiile sunt la doar un click distanță, tot ce trebuie să faci este să iei decizia de a investi, de a lua în considerare un termen mediu sau lung,  de a pune banii să lucreze pentru tine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *