Trebuie să avem mare grijă. Există un miraj al Bursei și al pieței de capital, cel pe care îl vedem în filme, unde de cele mai multe ori ne sunt prezentate doar poveștile de succes și nu vedem si eșecurile. La nivel macro, suntem o țară care are deficite structurale serioase și doar prin măsuri economice foarte dure vom putea să ne redresăm”, Bogdan Drăgoi, Director general și Președinte al Consiliului de administrație SIF Banat Crișana.
Urmărește interviul integral
Primele contacte cu zona financiară. Comparație cu SUA
Primul meu contact cu zona financiară a fost în anul 1996. În 1998 am avut șansa să merg la facultate în SUA, unde percepția referitoare la piața de capital era complet diferită, față de abordarea din România din acel moment. Mentalitatea era distinctă și în rândul studenților. Cei care intrau în anul I la facultate aveau deja conturi deschise la firme de brokeraj și aveau experiență. Eu eram un outsider din acest punct de vedere, mai ales că bursa din România era aproape inexistentă la momentul respectiv.
Prin comparație, ce învățai în România în perioada liceului despre economie era o simplă introducere, lucruri de bază. Astăzi, tinerii au acces la informație mul mai facil, iar dacă vrei să te documentezi cu privire la piața de capital, ai cu totul alte opțiuni, față de ce era în trecut.
Cum și de unde ne luam informația. Greșeli de începător
Trebuie să avem mare grijă. Există un miraj al Bursei și al pieței de capital – cel pe care îl vedem în filme, unde de cele mai multe ori ne sunt prezentate doar poveștile de succes și nu vedem si eșecurile. Eu îi sfătuiesc pe toți cei care vor să facă primii pași în direcția de investiții să citească, să se informeze și abia apoi să încerce.
Ai nevoie să înțelegi termenii specifici din lumea investițională, să înțelegi contextul economic, să citești legea 31, care, apropo, mi se pare că ar trebui să fie citită și înțeleasă de către toată lumea, este o lectură obligatorie pentru toți cei care interferează cu zona investițiilor.
Există și platforme unde poți să tranzacționezi cu bani virtuali, ca la un joc. Și sfătuiesc pe toată lumea să încerce prima dată acest tip de aplicații pentru a înțelege mai bine cum funcționează mecanismele din spate, pentru a nu risca banii reali.
O altă greșeală pe care o fac mulți începători este că încep sa activeze direct pe bursele consolidate, cum ar fi Bursa din Londra, New York etc. Le recomand să se uite întâi pe BVB (Bursa de Valori București) pentru a înțelege întâi bursa locală și să investească local prima dată.
Concluzionând, cei care se află la început de drum să urmărească aceaste 3 sfaturi:
– informare cât mai multă;
– folosirea de platforme care folosesc bani virtuali;
– începeți prin investiție locală.
Cel mai rapid mod în care poți să îți pierzi banii este să faci investiții pe cursul euro-dolar. Conosc oameni care au debutat în sfera investițiilor cu plasamente în FX. Este ca și cum stai la etajul 3 și arunci banii pe fereastră – ai șanse să pierzi banii mai greu în felul acesta decât pe acest tip de investiție.
Bani investiți în piețe de capital vs. păstrare în cont bancar
Tradițional, lumea era obișnuită să țină banii în depozit la bancă. Între timp, au apărut alternativele prin piețele de capital. Un portofoliu trebuie să fie echilibrat. Să ai partea de cash, care poate fi depusă în depozit la bancă și partea de buget pe care o ai la dispoziție pentru investiții. Așadar, trebuie să existe un echilibru între cele două: investiiții vs. depunere. Totul se reduce, până la urmă, la apetitul de risc pe care îl are un investitor. Pentru că dacă ai un risc mai mic și randamentul investiției este mai mic. Prin experiență, fiecare investitor își va da seama ce profil are și care este apetitul său la risc.
Stabilirea de limite
Trebuie să ai o limită clară până unde vrei să mergi. Adică să ai setată o limită la care tu consideri că este bine să vinzi sau să investești. Dar cel mai important principiu pe piața de capital este să nu fii lacom. Pentru că, din experiența mea, totul este ciclic. Dacă ai pierdut un moment, trebuie să aștepți, pentru că sigur vei mai avea o oportunitate similară. Dar oricum, totul depinde de la persoană la persoană. După un an de trading, garantat nu vei mai fi la fel. Pentru că vei înțelege anumite lucruri, vei evolua, vei avea experiență.
Previziuni economice pentru 2021
Din păcate, eu cred că încă nu ne-a lovit criza. La nivel macro, suntem o țară care are deficite structurale serioase și doar prin măsuri economice foarte dure vom putea să ne redresăm. Măsurile dure nu sunt nicodată bine primite de piață și determină mici derapaje. Dar fără aceste măsuri drastice, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri, deficitele structurale se vor adânci și va fi mult mai greu să revenim.
În același timp avem o datorie publică în creștere. Am depășit 50% din PIB. Așadar, nu văd următoarea perioadă ca fiind una roz și va trebui, prin politici fiscale, să susținem redresarea.
La nivel micro, știrea cu diversele vaccinuri care a apărut a îmbunătățit mediul de afaceri. Am avut o creștere și pe partea de consum și pe partea de investiții. Dar trebuie să fim precauți. Aceste vești bune ar trebui să fie urmate de o politică de fiscalitate care să ajute la redresare și apoi la creștere. Noi nu ne permitem să fim o economie care doar să finanțeze partea socială: salarii, pensii, ajutoare sociale etc. Trebuie să fim o economie focusată pe investiții și pe atragerea de fonduri europene.
Și evident, pentru unii, crizele pot fi oportunități.
Acest interviu a fost publicat de cotidianul online Hotnews.ro