Ghid practic de economisire: 

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Fondurile de investiții

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Fondurile de investiții

 
Rareori crizele sunt evenimente neașteptate, deși deseori ele iau prin surprindere o majoritate a oamenilor. În economie evoluțiile sunt ciclice, crizele având o frecvență de cam una la un deceniu.
 
Pandemiile nu sunt ciclice, dar asta nu înseamnă că o criză economică provocată de una sanitară nu are cam aceleași reguli, ca mai toate crizele economice, subliniază Moise Guran, în ”Ghidul practic pentru economisire inteligentă”.
 
O criză nu vine numai cu probleme, vine inevitabil și cu oportunități. Ai stat cuminte în casă și ai cheltuit mai puțini bani, dar uite poate ai economisit mai mult iar acum te întrebi, firesc, unde să investesc? Și ce fel de investiție mi se potrivește?
 
”O criză poate însemna o oportunitate. Iar acest corolar se aplică foarte bine în industria noastră, a fondurilor de investiții. Chiar dacă prima întrebare cu care vin oamenii la noi este câți bani să investim, cel mai important aspect rămâne unde îmi direcționez economiile? Aici, răspunsul simplu este: investește în fondul care ți se potrivește, adică acolo unde nu simți că riști mai mult decât ești dispus. Concret, dacă o persoană vrea să investească mai mult de 5 ani, poate alege un fond de acțiuni.
 
Dar dacă nu suportă ideea de risc în toată această perioadă atunci mai bine alege un fond de obligațiuni sau un fond monetar. Dacă vrea un echilibru, alege un fond mixt cu investitii atat in actiuni, cat si in obligatiuni”, spune Alina Huidumac, Director general adjunct, SAI Certinvest.
 
Dacă vreau să devin investitor în fondurile de investiții și n-am cunoștințe financiare avansate, depistez ce fond mi se potriveste în funcție de gradul de risc pe care mi-l asum și de obiectivele personale pentru care fac investiția?
 
”Când spunem risc, inconstient ne gândim la pierdere, dar…. Riscul nu înseamnă pierdere. Este un indicator care măsoară creșterile și scăderile de valoare inregistrate anterior de catre investitia in cauza.
 
Dacă ai un apetit de risc mai mare nu înseamnă că îți permiți să pierzi mai mult ci că ești mai deschis, mai atent la oportunități mai noi, mai inovative. Investițiile conțin o doză importantă de emoție oricât de bazate pe cifre ar fi deciziile noastre. Iar momentele de stres al pietelor financiare ne pun in fata o oglinda care nu ne minte, reusind astfel sa ne cunoastem mai bine. Atat pe noi insine, cat si riscul pe care ne permitem sa-l acceptăm.
 
Din acest motiv, noi, specialiștii industriei de fonduri, recomandăm tot timpul adoptarea unui comportament investițional disciplinat, bazat pe investiții recurente, cu sumele pe care ni le permitem, pe orizonturi de timp cât mai consistente”, explică Alina Huidumac, Director general adjunct, SAI Certinvest.
 
Pastila Europa FM: Pastila de educație financiară a fost realizată de Moise Guran pentru Europa FM.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *