Ghid practic de economisire: 

Investiția în fonduri mutuale este ca o călătorie cu autobuzul: mai multe persoane care doresc să meargă în aceeași direcție, aleg aceeași rută, iar autobuzul este condus de un șofer profesionist, plătit din banii de bilet sau abonament ai călătorilor.

Investiția în fonduri mutuale este ca o călătorie cu autobuzul: mai multe persoane care doresc să meargă în aceeași direcție, aleg aceeași rută, iar autobuzul este condus de un șofer profesionist, plătit din banii de bilet sau abonament ai călătorilor.

Regula că orice călătorie începe cu primul pas, cu decizia de a urca în autobuzul care te va duce la destinație este perfect valabilă și în investiții. Vrei bunăstare financiară, vrei să “economisești inteligent”? Uită-te la destinație și alege autobuzul potrivit. Azi vă invităm la o călătorie prin piața de capital, folosind autobuzul numit ”fond de investiții”.

 

Bursa de Valori București pune la dispoziția celor interesați o paletă diversificată de plasamente cu grade diferite de risc iar investitorii pot cumpăra și vinde atât direct, printr-un broker, cât și indirect, prin intermediul fondurilor de investiții sau al fondurilor private de pensii.

 

Și, cum trăim într-o lume din ce în ce mai digitalizată, poți investi direct din fața laptopului sau de pe telefonul mobil, o parte dintre administratorii de fonduri și brokeri oferind deja și opțiunea de deschidere a conturilor 100% online. Pentru cei care nu sunt confortabili cu digitalul,  este valabilă, în continuare, varianta interacțiunii fizice. Investitorii pot merge la un intermediar sau la o bancă pentru a investi la Bursa de Valori București sau în unități ale fondurilor de investiții.

 

Pentru începători, investiția prin intermediul unui fond de investiții poate fi soluția potrivită pentru că, din start, oferă două beneficii importante: timp și bani care muncesc. Banii investiți încă de la început lucrează pentru investitor chiar și în timpul în care acesta se familiarizează pas cu pas cu piața de capital. Iar aceste două componente stau la baza celei de-a ”opta minuni a lumii”, cum numea Albert Einstein dobânda compusă.

 

Investiția în fonduri mutuale este ca o călătorie cu autobuzul: mai multe persoane care doresc să meargă în aceeași direcție, aleg aceeași rută, iar autobuzul este condus de un șofer profesionist, plătit din banii de bilet sau abonament ai călătorilor. Fiecare călător poate coborî în stația pe care și-a ales-o ca destinație. În viața de zi cu zi, mergem cu autobuzul fie pentru că nu avem permis de conducere, fie pentru că nu vrem să ne stresăm mai mult la volan sau, de ce nu, pentru că este mai ieftin decât dacă folosim mașina personală sau taxi.

 

Autobuzul este fondul de investiții în care ne plasăm banii, călătorii sunt investitorii, șoferul este administratorul de fond iar destinația este câștigul pe care și-l propune fiecare dintre investitorii călători. Destinația, deci câștigul, depinde atât de orizontul de timp pe care investim, adică stația unde vrem să coborâm cât și de suma pe care o investim regulat. În piață sunt mai multe autobuze, fiecare cu traseul și șoferul său. Poți alege traseul pe care îl consideri cel mai potrivit pentru tine, nimeni nu decide în locul tău.

 

Un fond de investiții oferă o paletă mai largă de oportunități de investiții, precum și o expertiză mult mai mare în management, luând în calcul că banii călătorilor investitori sunt ”gestionați  de o echipă pregătită pentru această sarcină.

 

Pentru că echipa care conduce autobuzul fond de investiții a fost nu doar antrenată să facă acest lucru, are și permisul de conducere necesar. Iar șoferul își cunoaște foarte bine traseul, ceea ce înseamnă că respectă un plan stabilit anterior.

 

În cazul în care te întrebi cum câștigi din această călătorie, tu, călătorule investitor, iată două răspunsuri simple de înțeles și urmărit:

  1. Plăți de dividende/dobânzi: atunci când un fond primește dividende (în cazul acțiunilor) sau dobânzi (în cazul obligațiunillor) de la companiile din portofoliul său, acest câștig câștig aparține investitorilor în fond.
  2. Câștiguri de capital: atunci când un fond vinde titluri la un preț în creștere, acesta este un câștig de capital (sigur, uneori se poate întâmpla să fie pierdere) care de asemenea aparține investitorilor în fond.

 

Aceste două tipuri de câștiguri (de capital și din dividende/dobânzi) determină în timp creșterea valorii fondului. Pe măsură ce valoarea fondului crește, crește și prețul de cumpărare sau de vânzare a unităților de fond.

 

Prima decizie importantă în calitate de investitor este dacă vrei să ”bați piața” sau să încerci să o imiți. Deși unii investitori vor spune că pot să bată piața, statistica ne arată că este dificil să faci aceasta în mod consistent pe termen lung. În aceste condiții, pe termen mediu-lung, o strategie simplă și ușor de executat este aceea de a copia structura unui indice al pieței în investitțile pe care le faci.

 

Astfel, la BVB poți investi atât direct în acțiunile din indicele BET( indicele principal al Bursei) cât și în unități de fond ale unui ”coș de acțiuni”(ETF -n.n.) listat și care replică indicele BET. Totodată, sunt și fonduri de investiții care replică indicele BET sau alți indici ai BVB, iar investiția în acestea poate reprezenta o alternativă.

 

Indiferent de modalitatea de investiție aleasă, important este să te decizi să investești și să o faci printr-un administrator sau broker autorizat de reglementatorul pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *