Performanțele fondurilor de investiții sunt variabile în timp: nivelul câștigurilor nu este cunoscut în avans, iar în unele perioade fondurile pot înregistra și pierderi. La prima vedere, acesta pare un dezavantaj major. De ce am plasa banii într-un instrument care ne aduce pierderi? Sau, în perioadele de creștere, de ce să investim economiile fără să știm dinainte care va fi nivelul câștigurilor? Haideți să vedem de ce peste trei sute de mii de români (și câteva sute de milioane de persoane la nivel mondial) și-au plasat economiile, totuși, în fonduri de investiții.
Analiza realizată de Răzvan Pașol, CFA, CEO Patria Asset Management face parte din proiectul „Economisește inteligent”, prin care Asociația Administratorilor de Fonduri din România cu scopul de a crește nivelul de informare a publicului cu privire la finanțe personale dar și concepte și instrumente specifice industriei fondurilor de investiții.
Un principiu de bază al plasării banilor, indiferent de destinația acestora, este relația dintre câștiguri și riscuri. Mai concret, cu cât țintim câștiguri mai mari, cu atât trebuie să ne asumăm și riscuri mai ridicate. Nu s-a îmbogățit nimeni păstrând banii în depozite bancare. Dacă luăm în calcul și rata inflației, care erodează nivelul economiilor din bănci, atunci siguranța ridicată și riscurile minime înseamnă și câștiguri care tind spre zero.
Pentru a putea câștiga mai mult, trebuie să ne asumăm că putem să și pierdem în anumite perioade; sau că, în alte perioade, nivelul câștigurilor va fi sub așteptări. La aceste scenarii, însă, trebuie să adăugăm și perioadele în care câștigurile sunt la nivelul așteptărilor sau peste acestea. Iar atunci când tragem linie, după o perioadă suficient de lungă, istoria arată că rezultatele sunt pe măsura riscurilor asumate.
Pentru a obține câștiguri mai bune pentru investitorii lor, multe fonduri investesc și în acțiuni listate la bursă, de exemplu. Câștigurile aduse de acțiuni nu pot fi cunoscute dinainte: în unele perioade prețul acțiunilor crește, iar în altele acesta poate să stagneze sau chiar să scadă. Acțiunile pot oferi și câștiguri din dividende care, de asemenea, nu sunt cunoscute în avans. Însă, pe termen lung, banii plasați în acțiuni aduc performanțe superioare altor variante de investiție.
Haideți să vedem în continuare și câteva exemple mai concrete. Am selectat pentru analiza fondurile mutuale în lei care au plasat în acțiuni cel puțin 35% din banii strânși de la investitori, pentru că acțiunile exemplifică foarte bine ideile despre riscuri abordate în acest articol.
Anul trecut, media câștigurior aduse de fondurile astfel selectate a fost de 24,4% (Câștig mediu calculat folosind site-ul www.aaf.ro, pentru perioada ianuarie – decembrie 2019 – n.n.). Remarcabil, nu? În 2019, economiile diverselor țări au crescut, companiile s-au dezvoltat, iar prețul acțiunilor lor la bursă a crescut, la rândul lui. E bine să poți câștiga aproape un sfert din suma investită într-un singur an.
Ce s-a întâmplat mai departe? După cum bine știm, începutul anului 2020 a adus pandemia Covid-19 care a afectat puternic economiile naționale și companiile. Unul dintre efectele acestei crize a fost și scăderea acțiunilor la bursă, în luna martie, ceea ce a dus și la scăderea valorii fondurilor despre care vorbeam puțin mai sus. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2020, aceleași fonduri au adus o pierdere medie de 8,5%.
Investește pe termen mai lung
O persoană care a investit în fonduri la începutul anului 2020 ar fi foarte dezamagită în prezent cu o pierdere de 8,5%. Dar, calculând performanța cumulată de la începutul lui 2019 până în prezent, rămânem totuși cu un câștig de aproape 14% pentru o perioadă de 21 de luni (aproape 8% pe an). Iar dacă analizăm performanțele acelorași fonduri în ultimii cinci ani, ajungem la un câștig mediu pe această perioadă de aproape 34% (echivalent unui câștig mediu anual de 6%, semnificativ peste dobânzile bancare).
Prin urmare, o primă strategie pentru reducerea riscurilor este investiția pe termen lung. Păstrează banii în fonduri pe termen de mai mulți ani, nu de câteva luni; astfel, eventualele pierderi neprevăzute din anumiți ani vor fi compensate de câștigurile înregistrate în anii de creștere.
E bine de știut că banii plasați în fonduri mutuale pot fi retrași oricând fără restricții în cazul în care apare vreo urgență (retragerile nu afectează câștigurile acumulate până la acel moment, așa cum se întâmplă la depozite unde lichidarea înainte de scadență duce, de regulă, la pierderea dobânzii acumulate).
Plasează banii în mai multe fonduri diferite
Am prezentat mai sus o medie a câștigurilor sau pierderilor aduse de fondurile mutuale care investesc în acțiuni. Aceste performanțe au variat: în 2019 au existat fonduri care au adus câștiguri de până la 30-40% (da, câștiguri obținute într-un singur an!). În 2020, însă, unele fonduri au adus pierderi mai mari decât media calculată mai sus, ajungând la 10-15%.
O pierdere de 15% din economii în numai 9 luni sună chiar mai rău decât media de 8,5%. Însă în calculul mediei, pierderile mai mari au fost compensate parțial de pierderile mai reduse obținute de alte fonduri.
Acesta este un alt principiu de reținut: nu plasa banii într-un singur fond; alege mai multe fonduri, eventual cu profil ușor diferit (strategie pe care o numim diversificare): performanțele mai slabe ale unora din ele pot fi compensate de performanțele bune ale celorlalte.
Diversifică economiile, nu doar fondurile
Principiul diversificării poate fi aplicat la nivelul tuturor economiilor personale, nu doar pentru investiția în fonduri. Un investitor prudent își va plasa economiile în mai multe direcții: o parte poate fi pastrată în depozite bancare, pentru siguranță, în timp ce o altă parte va fi direcționată spre fonduri de investiții, pentru posibilitatea unor câștiguri mari.
Într-o asemenea strategie, o perioadă nefavorabilă pentru fonduri nu va afecta și economiile plasate în depozite bancare, reducând riscurile totale. Spre exemplu, 1.000 de lei plasați la începutul lui 2020 în fondurile selectate pentru această analiză ar fi înregistrat o pierdere medie de 85 de lei până la sfârșitul lui septembrie. Dacă, însă, din cei 1.000 de lei am fi plasat în fonduri numai 500 lei, iar 500 lei i-am fi păstrat într-un depozit bancar, atunci pierderea din fonduri s-ar fi redus la 42,5 lei (redusă și mai mult de dobânda încasată pentru depozit).
Investește progresiv
O altă strategie recomandată este investiția progresivă: poți începe investiția în fonduri în mod prudent, cu o sumă mai mică. În timp, te vei familiariza cu mecanismul investiției și vei putea evalua performanțele acesteia.
După ce fondurile alese de tine îți vor aduce câștiguri, vei putea crește progresiv investiția prin subscrieri noi. Astfel, eventualele pierderi viitoare vor fi compensate cu câștigurile deja acumulate.
Acest interviu a fost publicat de cotidianul online Hotnews.ro