Ghid practic de economisire: 

“Plătește-te pe tine primul”. Regula de bază în economisirea inteligentă

“Plătește-te pe tine primul”. Regula de bază în economisirea inteligentă

A pune bani deoparte lunar nu este simplu, cu atâtea nevoi și tentații, indiferent dacă avem venituri mici sau mari, ori dacă avem 20 de ani sau peste 40.

Este nevoie de disciplină, pentru a ajunge la rezultate, la fel ca în afaceri, sport sau școală.

De aceea specialiștii recomandă ca atunci când luam salariul, prima plată să fie pentru noi, persoana din viitor, și abia apoi să trecem la celelalte cheltuieli.

Cum putem să economisim inteligent și să punem banii la treabă, pentru a produce câștig în timp, a explicat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management și membru în board-ul Asociației Administratorilor de Fonduri.

Invitat la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică, Dan Popovici a calculat și la ce sumă poți ajunge dacă investești 100 de lei pe lună timp de 20 de ani într-un fond de investiții.

 

Ștefana Todică: Ce înseamna să te platești pe tine primul?

Dan Popovici: Haideţi să ne gândim că în fiecare lună cei mai mulţi dintre noi facem o serie de plăţi recurente. Plătim lumina, întreţinerea, avem o serie de plăţi pe care le facem de fiecare dată. La aceste plăţi ar trebui să mai facem încă o plată. Este plata pentru anii viitori, pentru ce vrei să faci tu mai departe, peste 10 ani, peste 20 de ani.

Ștefana Todică: Cu ce sumă ar trebui să ne plătim?

Dan Popovici: Această plată trebuie să fie dimensionată în funcţie de veniturile tale. Este greu de spus să plăteşti 1.000 de lei pe lună, când tu ai un salariu de 3.000 de lei sau de 4.000 de lei. Teoria spune, cel puţin în cele mai multe cărţi de specialitate, că ar trebui să economiseşti în jur de 15-20% din salariu. Eu nu merg atât de departe. Eu cred că ar trebui să încercăm să economisim lunar o sumă care să nu ne schimbe stilul de viaţă. Eu cred că o persoană ar putea să economisească câteva sute de lei pe lună fără să-şi schimbe stilul de viaţă, fără să îi afecteze stilul de viaţă actual.

Ștefana Todică: E important și momentul din lună când ar trebui să facem acest lucru?

Dan Popovici: Secretul este să faci această plată cât mai repede, după ce ai primit salariul. La modul ideal, a doua zi după ce ai încasat salariul, să ai această plată. În momentul de faţă, aproape toate băncile din România oferă un serviciu de debitare automată, un robot de economii, care vine în ziua stabilită de tine şi caută în cont, dacă găseşte suma de 100 de lei sau 200 de lei, cât ţi-ai propus, vine, ţi-o ia şi ţi-o aruncă efectiv într-un instrument de investiţii pe care l-ai hotărât înainte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *