Mihnea Bărbulescu, Director Executiv Erste Asset Management
Educația financiară nu este doar un mod de a-i învăța pe oameni ce reprezintă dobânda compusă sau de a răspunde unui test cu cinci întrebări despre cunoștințele financiare. Mulți oameni cred că finanțele personale sunt chestiuni plictisitoare și nu au modelele potrivite atunci când vine vorba de adoptarea unor obiceiuri financiare solide. Totul pare copleșitor, așa că oamenii pur și simplu ignoră provocările financiare, ceea ce poate fi o problemă uriașă, deoarece administrarea inteligentă a finanțelor personale este una din cele mai importante abilități de viață. Cheltuielile, economisirea, bugetarea și obiceiurile de investiții ating atât de multe părți ale vieții tale, încât ignorarea lor poate provoca, mai devreme sau mai târziu, frustrare și stress.
O soluție inteligentă pentru a atinge această nouă etapă a evoluției umane – calitatea de investitor – este și investirea prin intermediul fondurilor mutuale. Patru argumente sunt relevante pentru a înțelege de ce:
1. Diversificarea
Când investești într-un fond mutual, banii tăi sunt cumulati cu banii altor investitori și astfel îți permit să cumperi o parte dintr-un coș de investiții. Un fond mutual deține o varietate de plasamente care poate facilita diversificarea investiției mult mai eficient decât prin deținerea de acțiuni sau obligațiuni individuale.
Nu toate investițiile au rezultate bune în același timp. Deținerea unui coș de investiții poate ajuta la compensarea impactului performanțelor slabe ale unor investiții la un moment dat, profitând în același timp de potențialul de câștig al celorlalte. Aceasta este diversificarea.
Înainte de a decide în ce fond mutual vei investi, află cum se potrivește cu restul investițiilor pe care le deții și cu obiectivele tale financiare generale.
2. Management profesionist
Chiar dacă nu ai abilitățile, timpul sau cunoștințele necesare pentru a gestiona propriile investiții, fondurile mutuale îți oferă posibilitatea de a lăsa deciziile unui manager de portofoliu. Administratorii de portofoliu decid unde să investească banii, când să cumpere și când să vândă, fiind plătiți în funcție de performanțele pe care le obțin.
3. Ușor de cumpărat și vândut
Fondurile mutuale sunt disponibile pe scară largă prin oferta băncilor, a firmelor de administrare a investițiilor, a societăților de intermediere și servicii financiare. În plus, poți subscrie sau răscumpăra unitățile de fond aproape în orice moment.
4. O gamă largă de fonduri din care poți alege
Fondurile mutuale pot fi utilizate pentru a îndeplini o varietate de obiective financiare. De exemplu:
- Un tânăr investitor cu un venit stabil și cu un orizont lung de investire se poate simți confortabil asumându-și mai multe riscuri pentru a obține un randament potențial mai mare. Acesta poate investi într-un fond de acțiuni.
- Un investitor aflat la mijlocul carierei, care încearcă să echilibreze riscul și să devină mai prudent, ar putea investi într-un fond mutual echilibrat, care să cumpere o combinație de acțiuni și obligațiuni.
- Un investitor care se apropie de pensionare ar putea fi mai puțin confortabil cu riscul și mai interesat de investițiile cu venit fix. Acesta poate investi într-un fond de obligațiuni.
Reguli de bază în investiții
Cu toții încercăm să regândim lucrurile din viață. Încercăm să facem ceea ce este ceva mai complex, deoarece credem că dacă ar fi ușor, toată lumea ar face acest lucru.
Când vine vorba de investiții, simplul este aproape întotdeauna mai bun pe termen lung. Dacă încerci să faci procesul prea complex, nu te vei ține niciodată de el. Drept urmare, iată câteva reguli, care, aplicate cu bun simț vor simplifica lucrurile:
1. Construiește un plan financiar care poate traversa toate “valurile” piețelor și ale vieții;
Crearea unui plan din timp îți permite să scoți emoțiile inerente din ecuație. Un plan de investiții este mult mai important decât răspunsul la întrebarea în ce fonduri sau piețe investești. Având un proces pus la punct nu va conta ce va face piața săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul viitor.
2. Investește regulat;
Acest lucru nu este la fel de distractiv ca atunci când introduci o sumă mare în piață dintr-o dată și urmărești cum investițiile tale pot crește rapid. Dacă ai proceda astfel ai putea pierde mai mult și o astfel de strategie este lipsită de prudență. Așadar, investește periodic, lunar sau săptămânal, în funcție de momentul în care primești salariul, de exemplu. Când piețele sunt în scădere, vei cumpăra mai multe unități din fondurile în care investești. Când piețele sunt în creștere, vei cumpăra cantități mai mici. Acest lucru te va împiedica să iei decizii emoționale pe termen scurt.
3. Automatizează;
Tehnologia oferă multă simplificare pentru conturile noastre de investiții. Poți să-ți configurezi contul astfel încât să scoată automat bani din salariu de fiecare dată când ești plătit și să îi tranfere în contul de investiții. Automatizează aceste decizii de economisire și investiții și scoate emoția din ecuație, ca să te poți preocupa de lucruri mai importante din viața ta: familie, sănătate, carieră.
4. Diversificarea contează;
Diversificarea în funcție de clasa de active și pe zone geografice este o modalitate ușoară de a împărți alegerile și de a reduce riscul de pierderi majore. O acțiune poate ajunge la zero, dar un coș de acțiuni nu poate. Există momente în care nu va conta diversificarea și totul scade în același timp (cum a fost în martie 2020), dar în majoritatea situațiilor diversificarea pe piețe îți oferă avantajul de a avea investiții care nu se mișcă în aceeași direcție (cu bune și cu rele).
5. Nu acorda atenție mișcărilor pieței pe termen scurt;
Este bine să știi ce se întâmplă cu investițiile tale, dar piețele cresc și scad din mai multe motive, care nu sunt întotdeauna cele pe care le spun ziarele și televiziunile.
Dacă dorești să afli ce se întâmplă, găsește un observator de piață de încredere care are o experiență de succes.
Ignoră zgomotul pe termen scurt și concentrează-te pe atingerea obiectivelor pe termen lung. Oare va conta cu adevărat o scădere pe termen scurt a valorii portofoliului tău de pensii până când te retragi în 10, 20 sau 30 de ani?
În cadrul proiectului “Economisește inteligent!” vom aprofunda mai multe dintre aceste subiecte în viitor, dar pe termen lung toate ar trebui să îți ușureze viața și să te scutească de ,”durerile de cap” care vin cu strategii complexe. Folosește bunul simț și nu complica inutil lucruri care chiar pot fi simple.