Am tot vorbit în ultima perioadă cu specialiști despre educație financiară, despre bani, despre investiții, despre cum este văzută economisirea prin alte părți ale lumii. Economisirea inteligentă te poate ajuta să obții ceea ce specialiștii numesc o sănătate financiară pe termen lung.
Sună și chiar este similară cu sănătatea fizică a unei persoane, pe care nici nu o obții mâine dacă adopți azi un stil de viață sănătos, dar îi vei simți beneficiile pe termen lung, atunci când va trebui să traversezi probleme cu care, inevitabil, te mai și intersectezi în viață.
”Imaginați-vă sănătatea financiară ca pe un dulap cu 2 sertare, de care trebuie să ai grijă, să păstrezi ordinea în ele. Un sertar e dedicat sănătății pe termen scurt iar celălalt ar fi dedicat sănătății pe termen lung. Pe termen scurt, vorbim de o saltea de siguranta.
Ne asiguram ca putem acoperi o lipsa temporara a veniturilor (pierderea locului de munca sau o plata decalata a proiectelor). Asta inseamna ca trebuie sa avem puse deoparte intre 2-3 salarii – daca imi pot gasi un nou job rapid sau nivelul de senioritate este mai scazut-, pana la 12 salarii atunci cand vorbim de pozitii de top management”, spune Răzvan Szilagyi, CFA, CEO Raiffeisen Asset Management.
O astfel de ”saltea de siguranță” îți dă o mai mare libertate de mișcare. Între două joburi n-ai motive de panică, dar, care e treaba cu sertarul celălalt, cel cu sănătatea financiară pe termen lung?
Răzvan Szilagyi, CFA, CEO Raiffeisen Asset Management, explică:
”Perspectiva pe termen lung se refera la asigurarea veniturilor necesare atunci când ne retragem din viața activă iar asta nu înseamnă neapărat momentul ieșirii la pensie. Banii economisiti si investiti genereaza dobanzi si randamente care devin un al doilea salariu.
Atunci putem spune ca suntem independenti finaciar. Acesta este un caz fericit insa multi dintre noi vom depinde oricum de pensia de stat. Un calcul simplu arată că o persoană care acum câștigă salariul mediu pe economie, la finalul carierei va primi de la stat o pensie care acoperă maximum 50% din nevoile sale curente.
Ca să îți păstrezi stilul de viață și să nu fii nevoit să îți reduci la jumătate acoperirea nevoilor, trebuie să economisești și să investești o buna parte din viata ta minimum 10% din venitul lunar. Aceasta este sănătatea pe termen lung, sertarul de viață bună și lungă, să-i spunem”.
Sănătatea financiară se construiește cărămidă cu cărămidă, cu cât mai devreme, cu atât mai bine, sau, să spun cu atât mai lung. Dar nu este niciodată prea târziu să te îngrijești de ea.
Pastila Europa FM: Pastila de educație financiară a fost realizată de Moise Guran pentru Europa FM.