Ghid practic de economisire: 

Tu cu cât te plătești pe tine lunar? Și un potențial răspuns la întrebarea cum ne protejăm economiile și nivelul de trai în vremuri de criză

Tu cu cât te plătești pe tine lunar? Și un potențial răspuns la întrebarea cum ne protejăm economiile și nivelul de trai în vremuri de criză

Articol scris de Cristian Pascu, vicepreședinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, în cadrul campaniei ”Economisește inteligent”, inițiată de AAF.

De la începutul anului, inflația a devenit noul ”bau-bau” de care se sperie românii și nu numai ei. Din Statele Unite și până în țările bogate ale Europei și restul lumii, prețurile cresc galopant, iar cauzele nu sunt greu de identificat.

Peste pandemia care a dat peste cap în ultimii doi ani economia globală, generând cel mai mare blocaj pe lanțurile de aprovizionare din istoria recentă, s-au suprapus, anul acesta, războiul dintre Rusia și Ucraina, care a blocat exporturile si importurile de produse alimentare si nealimentare către si dinspre Europa, precum și sancțiunile impuse de Occident Moscovei. Iar o nouă rundă de sancțiuni economice, precum și decizia UE de a renunța la gazele și petrolul rusești în viitorul apropiat nu vor face decât să acutizeze criza economică ce ne bate la ușă.

România se confrunta si ea cu o inflație de două cifre, iar estimările arată că este posibil ca indicatorul să ajungă la una dintre cele mai ridicate valori din Europa. Întrebarea firească pe care și-o pune oricine în această perioadă este ce ar trebui să facă pentru a-și conserva puterea de cumpărare și nivelul de trai, puternic erodate de inflație, în condițiile în care cu banii pe care îi câștigă într-o lună va putea să cumpere din ce în ce mai puține produse. În plus, valoarea banilor economisiți într-un cont curent la bancă sau, mai rău, la saltea, se diminuează pe zi ce trece sub povara inflației în creștere.

Plătește-te pe tine primul!

Care să fie soluția așadar? Înainte de a formula un răspuns, vă întreb dacă v-ați gândit vreodată, nu doar acum: cu cât vă plătiți sau v-ați plăti singuri lunar?

Pentru că indiferent de momentul economic în care ne aflăm, primul lucru pe care trebuie să-l facem, este să ne plătim pe noi, primii. Fiecare dintre noi funcționăm ca un business, chiar dacă ne vine greu să ne gândim la asta: lucrăm, generăm venituri și avem cheltuieli. Adică, atunci când îți faci bugetul lunar de venituri și cheltuieli, cap de listă ar trebui să fie o sumă de bani pe care să o pui la păstrare. Iar dacă nu știi de unde să începi, recomandarea mea ar fi ca 15-20% din veniturile lunare să ajungă în bugetul de economii. În concluzie, plătește-te pe tine primul – adică economisește mai întâi pentru vremuri grele sau cu un scop precis proiectat în viitor, și abia apoi cheltuiește din ce ți-a mai rămas.

Dar a economisi nu este suficient pentru a contracara efectele inflației. Pentru că, pe măsură ce prețurile și costul traiului cresc într-un ritm galopant, banii noștri fie rămân aceiași ceea ce este cel mai rău, pentru că inflația mușcă din ei sistematic -, fie se înmulțesc cu dobânda mult sub inflație la un depozit în bancă, dobândă inca mica în comparație cu inflația de două cifre.

Nu-ți păstra toate ouăle într-un singur coș!

Să economisești bani este doar primul pas. Al doilea, și cel mai important, este să și investești banii economisiți. Adică să-i pui să lucreze pentru tine și să se înmulțească, măcar cu rata inflației. Iar aici posibilitățile sunt multiple. Fondurile de investiții sunt cele mai la îndemână, pentru că există o multitudine de variante de a investi banii și de a câștiga randamente bune pe termen mediu și lung.

Și aici ajungem la un alt aspect important: diversificarea investițiilor, principiu de bază în domeniul financiar, care este și mai utilă în criză. Nu toate investițiile trebuie făcute în aceeași clasă de active. Investițiile în acțiuni sau in fonduri de acțiuni trebuie privite pe termen lung, desi pot aduce câștiguri și pe termene mai scurte. Instrumentele cu venit fix sau fondurile care investesc in astfel de instrumente îți protejează economiile de inflație. De aceea, este important sa diversifici investițiile, întrucât riscul de a pierde bani este mult mai redus decât atunci când ai în portofoliu o singură investiție. Adică, după cum ne învață și înțelepciunea populară, nu-ți păstra toate ouăle într-un singur coș!

Alte sfaturi în vremuri de criză

În perioade de criză economică, e musai să ai un fond de rezervă, pentru că neprevăzutul e mult mai prezent decât în vremuri normale. Recomandarea mea ar fi ca în acest fond să strângi cel puțin 4-6 salarii lunare, care te vor ajuta să faci față mult mai bine situațiilor neprevăzute.

Și încă o regulă de aur, mai ales în perioade de instabilitate economică: nu te îndatora/nu împrumuta bani, dacă nu ai suficiente venituri care să-ți permită să dai banii înapoi. Gradul optim de îndatorare pe care îl recomand eu este undeva la 30-40% din salariul lunar.

Concluzia: Criza bate pe la ușa, dar nimeni nu o vrea, iar inflația își face deja de cap prin buzunarele noastre. Diferența între a traversa o perioada incerta cu lipsuri și cu o scădere a calității vieții sau a reuși să rămânem la același nivel de trai, fără a fi nevoiți să tăiem multe lucruri esențiale de pe lista lunară de cumpărături, o face tocmai decizia de a investi acum niște bani pentru zilele negre

Economisiți inteligent și investiți cu cap!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *