Ghid practic de economisire: 

Horia Braun Erdei (EAM): Unui tânăr i-aș recomanda să înceapă să-și formeze un obicei de a investi. 100 de lei este o sumă cu care poți face ușor o investiție/ Cazul unui bătrân care a investit la 70 de ani

Horia Braun Erdei (EAM): Unui tânăr i-aș recomanda să înceapă să-și formeze un obicei de a investi. 100 de lei este o sumă cu care poți face ușor o investiție/ Cazul unui bătrân care a investit la 70 de ani

Unui tânăr i-aș recomanda să înceapă să-și formeze un obicei de a investi, susține Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, în cadrul unui interviu pe tema economisirii inteligente folosind fondurile de investiții. „Poate fi 100 de lei pe lună sau un anumit procent din venitul lunar care să nu-i apese foarte mult asupra nevoilor curente. Să-și formeze acest obicei. Formându-și acest obicei îl va ajuta în viitor”, spune expertul în investiții. El a vorbit în cadrul interviului despre trei moduri de a face bani, trei principii de a investi și Top 3 beneficii ale unei investiții în fonduri.

 
Urmărește interviul integral
 

 

De ce să investim pe termen lung când nu știm ce va fi mâine?

 

V-aș răspunde cu o întrebare: În cine aveți mai multă încredere, într-un prieten din copilărie pe care îl cunoașteți de foarte mult timp sau în cineva cu care v-ați întâlnit acum o săptămână sau o lună?
 
Cam același lucru se întâmplă și cu investițiile. Trebuie să investim pe termen lung din același motiv pentru care facem angajamente pe termen lung, gen căsătorie, copii. Acestea sunt niște angajamente personale. De ce să nu facem angajament și pentru bunăstarea noastră?
 
O investiție asta e: un angajament pentru bunăstare și atunci cu cât îl facem mai deciși și cu cât ne gândim pe termen mai lung, cu atât acea relație cu banii noștri și cu bunăstarea noastră va fi mai profitabilă. Vom avea mai mare încredere la ce trebuie să ne așteptăm.
 
Cu cât ne uităm pe cifre pe termen mai lung, cu atât statistica este mai de încredere. Putem să vorbim de randamente care sunt mai stabile, decât dacă vorbim de influența unor șocuri pe termen scurt, cum a fost, de exemplu, cel din primăvară, care a creat o anumită turbulență pe piață dar dacă o să tragem linie și o să ne uităm pe 10 ani o să vedem că acest șoc aproape o să dispară în grafic și o să vedem doar tendința pe termen lung care în general pentru investiții este una crescătoare.

 

Am stabilit deja ca investițiile trebuie făcute pe termen lung. Ce alte principii mai există în investiții, de care ar trebui să țină cont orice investitor?

 

Sunt trei moduri de a face bani:
 
1. Să muncești pentru ei
2. Să-ți asumi calculat niște riscuri
3. Pur și simplu să ai noroc, un noroc chior, bani din cer.
 
Ne-am dori cu toții să avem noroc, dar norocul prin definiția lui nu stă în casă cu noi tot timpul. E un principiu important să avem în vedere o asumare calculată de risc pentru că atunci când vorbim de investiții ne aflăm cam în zona asta de asumare calculată de risc, căreia să îi punem în contrapondere răsplata pentru această asumare.

 

Trei principii

 

1. Relația dintre risc și randamentul așteptat este un principiu foarte important și trebuie să ne calibrăm gândirea pentru investiții în acești termeni.
 
Dacă ne dorim un randament mai ridicat, probabil va trebui să ne asumăm calculat un risc ceva mai mare și orizontul va fi ceva mai îndelungat.
 
Dacă nu vrem să ne asumăm niște riscuri, trebuie să ne așteptăm la niște randamente care în medie o să fie mai scăzute decât pentru o investiție mai riscantă.
 
2. Un alt principiu important este cel al diversificării. E o modalitate simplă de a mai reduce din acel risc. De exemplu, putem să investim într-o acțiune la Tesla, Apple, să avem noroc și să ne crească în câteva luni cu 30-40%. Trebuie să fim conștienți că ce s-a întâmplat în acea perioadă, o astfel de creștere într-o perioadă scurtă de timp, se datorează în mare parte norocului. Atunci, ca să mărim expunerea față de șansă, de hazard, trebuie să ne punem ouăle în mai multe coșuri și să încercăm să ne expunem nu doar pe o singură acțiune, ci și pe un portofoliu de acțiuni, nu doar pe un singur sector economic, ci pe mai multe sectoare, nu doar pe un singur tip de instrument financiar: le combinăm și cu obligațiuni și cu investiții alternative gen mărfuri și atunci obținem un portofoliu al cărui randament e în general mai stabil.
 
3. Când facem o investiție trebuie să ne gândim și la momentul când din diverse motive vrem să lichidăm acea investiție. Atunci trebuie să ne gândim cine va cumpăra instrumentul financiar pe care îl avem în portofoliu. Trebuie să ne gândim la acest aspect al lichidității, cum îl numim noi pe piețele financiare. Cu cât un instrument se tranzacționează mai des și are potențial interes din partea unui număr mai mare de alți investitori, cu atât lichiditatea lui e mai bună. În general când vorbim de investiții în fonduri mutuale, vorbim de investiții lichide care au în spate instrumente tranzacționate în mod activ pe piețe reglementate.

 

Ce bariere stau în calea unei achiziții de produse de investiții?

 

În primul rând cred că sunt bariere de ordin psihologic. Auzim multă lume că face investiții într-o mașină, în imobiliare, cumpărând euro și ținându-l în contul curent sau chiar în numerar. La genul ăsta de așa-zise investiții trebuie să ne gândim totuși la toate costurile implicate. Atunci când investești într-un apartament trebuie să pui pe hârtie efectiv toate costurile, inclusiv perioada în care deții apartamentul și nu reușești să-l închiriezi, sau momentul în care îți pleacă un chiriaș și găsești un altul. Când vrei să vinzi acel apartament ai o grămadă de costuri administrative implicate. Trebuie să pui pe hârtie aceste lucruri pentru a vedea dacă investiția este rentabilă sau nu.
 
Dacă vorbim de investiția în mașină, să spunem așa, ea nu produce neapărat o recompensă. E un bun care îți aduce o utilitate, dar nu poți să gândești ca și o investiție care produce un anumit randament, doar dacă o folosești pentru o afacere.
 
În ceea ce privește investiția în cumpărarea de euro și a-i deține în contul curent, deținerea este erodată în timp. Dacă ne uităm la ultimii 10 ani, o astfel de deținere de euro în contul curent sau în numerar în general a avut un randament mediu sub rata inflației. Ea se erodează în timp, la fel cum orice deținere de numerar și în contul curent se erodează prin puterea de cumpărare.
 
E un mit că ai nevoie de bani mulți ca să faci investiții. Ei bine, în fondurile mutuale nu ai nevoie de bani mulți. La noi prima investiție are o sumă minimă egală cu valoarea unei unități de fond, care pentru unele fonduri e și de 20 de lei. 100 de lei este o sumă cu care poți foarte ușor să faci o investiție.

 

Ce i-ați spune unui tânăr de 25 de ani proaspăt angajat de pe băncile facultății? Dar unei familii care lucrează de ceva timp și deja au copii?

 

Unui tânăr i-aș recomandă să înceapă să-și formeze un obicei de a investi. Poate fi 100 de lei pe lună, un anumit procent din venitul lunar care să nu-i apese foarte mult asupra nevoilor curente. Să-și formeze acest obicei. Formându-și acest obicei îl va ajuta în viitor.
 
Acest obicei îi va permite să economisească anumite sume mai mari pe care să le poată cheltui pentru a-și îndeplini visele sau unele obiective pe termen scurt: o vacanță pe tărâmuri îndepărtate. Un obicei de genul acesta te ajută să ajungi acolo. Obiceiul odată format, atunci când acel tânăr va avansa în carieră și va avea venituri ceva mai mari, poate va trece în categoria de familist cu copii și responsabilitățile vor fi ceva mai mari, atunci nevoia de economisire va fi mai mare, dar și posibilitățile de a economisi vor fi mai însemnate. Având acest obicei deja format, acest comportament de economisire va fi mult mai ușor și sumele care vor putea fi acumulate în timp vor fi mult mai însemnate, acoperind nevoi mult mai sofisticate decât cele inițiale când orizontul unui tânăr este mult mai scurt, dar el se va lungi pe parcursul vieții.

 

Vedeți investitul doar pentru tineri?

 

Pentru tineri există acest lux al orizontului mai lung și atunci acea sumă mică pe care o economisește astăzi poate fi investită în instrumente mai riscante, în acțiuni. Te împrietenești cu acțiunile de tânăr și la bătrânețe o să te bucuri că ai un prieten atât de vechi.
 
Pentru acea familie unde responsabilitățile sunt mai mari, calibrezi puțin riscul portofoliului un pic mai jos. Randamentul și el va fi ceva mai scăzut dar ceva mai stabil, mai predictibil.
 
Nu neapărat vârsta este cea care definește profilul investitorului. Unul dintre primii investitori cu care am avut de-a face în fonduri mutuale a fost o persoană de peste 70 de ani. Tot portofoliul și l-a investit în acțiuni destul de riscante.

 

De ce?

 
Obiectivul acelei persoane era să lase moștenire suma respectivă unei fundații. De fapt, orizontul de investiții nu era până la sfârșitul vieții acelei persoane, ci se prelungea mult mai mult.
 
Nu aș spune că vârsta este cea definitorie, ci ceea ce vrem de la banii pe care îi investim.

 

Cât de repede se poate lichida o investiție în fonduri?

 

1. Diversificarea – un fond de investiții, prin lege, trebuie să aibă expunere pe un portofoliu mai larg de instrumente financiare. În fondurile diversificate, mixte, acolo prin definiție diversificarea e și mai mare.
 
2. Lichiditatea – în câteva zile ai acces la bani chiar dacă ți-ai propus să investești pe termen lung. Dacă ai nevoie de bani, printr-o cerere de răscumpărare poți avea acces la ei.
 
3. Accesiblitatea – ai acces la munca unor profesioniști care își dedică timpul, abilitățile și experiența pentru a urmări investițiile investitorului.
 
De asemenea, ai acces la piețe la care poate nu ai putea investi în mod direct sau cunoștințe sau timpul necesar pentru a face cercetări. Poți avea acces la Asia, America Latină, SUA și așa mai departe printr-o singură achiziție de unitate de fond.
 
Ai acces la clase de active la care nu ai putea investi direct sau pentru care investiția directă ar implica niște costuri ridicate.
 
Acest interviu a fost publicat de cotidianul online Hotnews.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *