Ghid practic de economisire: 

Top 5 principii pentru investiţii de succes

Top 5 principii pentru investiţii de succes

Oricine poate deveni investitor, dacă este dispus să economisească lunar chiar şi sume mici, cum ar fi 50 de lei.

 

Nu există o reţetă anume pentru investiţii de succes, garantate, dar sunt câteva reguli pe care le puteţi aplica pentru a vă mări şansele de câştig, de exemplu pentru venituri suplimentare la pensie, pentru studiile copilului său orice alt obiectiv costisitor.

 

Potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, printre principiile de bază se numără:

1. Investim pentru viitor, nu pe termene scurte.
2. Volatilitatea este normală. Nu trebuie să te panichezi. Nu există o piață numai pe creștere, iar scăderile din piață reprezintă oportunitate.
3. Rămâi consecvent! Trebuie să te gândești că investești pe termen lung și nu faci speculații.
4. Capitalizarea câștigului face miracole. Reinvestește câștigurile din investiții dacă nu ai nevoie de ele!
5. Diversifică! Nu pune toate ouăle într-un singur coș! E posibil ca unele investiții să scadă, altele să crească.Despre toate aceste acestea a vorbit Aurel Bernat, Director General BT Asset Management, membru în board-ul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, în cadrul emisiunii iBani.

Ştefana Todică: Cel mai bine este să începi să investeşti cât mai devreme. Care sunt regulile de care e bine să ţinem seama?

 

Aurel Bernat: ”Cred că principiul cel mai important pe care l-ai enunţat este unul de actualitate, mai ales dacă ne gândim la faptul că mulţi dintre noi avem copii sau începem să avem copii, e bine să ne gândim inclusiv la ei, dar în special la noi. Şi revin la subiectul acesta, cred că faptul că economisim de la o vârstă fragedă e important. Pentru toţi, în general, pentru că ne formăm o deprindere şi devenim după aceea, dintr-o obişnuinţă, devenim setaţi pentru a economisi şi a învesti. Deja când vorbim despre astfel de plasamente e bine să ne gândim la viitor. În primul rând, nu facem investiţii de termen scurt, acelea le-am putea numi speculaţii, în general plasăm pe termen lung şi având nişte planuri care pe care dorim să le îndeplinim. Asta ar fi, din punctul meu de vedere, primul lucru pe care l-aş sugera: gândire de termen lung. După acest aspect mai avem de bifat, printre care faptul că e bine să ne obişnuim cu volatilitatea pe care o poate avea o piaţă. Trebuie să ne obişnuim că niciun lucru nu este absolut sigur şi nu putem fi convinşi de o direcţie anume pe viitor”.

 

Ştefana Todică: Am văzut acum, în pandemie, acest fenomen, poate mai mult decât de obicei.

 

Aurel Bernat: ”Aşa e, dacă ne păstrăm calmul, care reprezintă un alt atu al investiţiilor bine făcute, cele două merg împreună: volatilitatea care poate exista în piaţă, respectiv păstrarea calmului pe termen lung. Şi de fapt toate acestea ne duc la o concluzie, că e bine să facem investiţii relaxate. E un subiect la care noi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, revenim mereu pentru că îţi poţi păstra calmul investițional în toate momentele, inclusiv de volatilitate şi de pierdere, dacă nu eşti sub o anumită formă de stres. E un lucru important pentru toţi: să facem acele investiţii care ne plac, ne convin şi cu care suntem confortabili”.

 

Un alt subiect la care trebuie să fim atenţi este capitalizarea câştigurilor, pentru că a ţine banii doar strânşi într-un cont curent sau pe un cont de economii cu o dobândă modestă nu reuşim să punem banii respectivi în mişcare. În schimb, dacă plasăm inteligent: fonduri de venit fix, mixte, cele de acţiuni, putem atinge nişte randamente mai bune decât depozitele bancare, în medie, iar această capitalizare a câştigului pe termen lung, uitându-mă la următorii 5-10-15 ani îşi vor aduce roadele prin creşterea soldului investiţional.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *